Streekbelang De Belt / Schuinesloot | Landelijk noodnummer 112 niet bereikbaar
Menu

Landelijk noodnummer 112 niet bereikbaar

Het noodnummer 112 is maandag landelijk niet bereikbaar door een grote telefoonstoring. Ook het meldkamernummer van de politie (0900-8844) is niet bereikbaar. Alle agenten in dienst zijn de wijk in gestuurd.

Alternatieve landelijke noodnummers

Inmiddels zijn er twee landelijke alternatieve noodnummers ingesteld, namelijk 088-6628240 voor 112 en 088-9659630 voor 0900-8844. Via NL-Alert zijn in sommige regio’s lokale vervangende telefoonnummers verspreid. Ook delen lokale hulpdiensten massaal hun 06-nummers op sociale media.

In geval van nood kunnen mensen ook naar openbare gebouwen gaan. Daar kan via het C2000-systeem hulp worden ingeroepen.

De hinder is veroorzaakt vanwege een landelijke storing bij KPN. Op Allestoringen.nl zijn maandagmiddag duizenden klachten binnengekomen. “Gezien de impact heeft het de allerhoogste prioriteit dit zo snel mogelijk op te lossen”, aldus KPN.

Mensen die geen klant zijn bij KPN, maar wel naar KPN-klanten proberen te bellen, krijgen vanwege de storing eveneens geen gehoor. Klanten van bijvoorbeeld Vodafone of T-Mobile moeten onderling wel kunnen bellen.

Volgens KPN zit de storing in het 4G-telefoonnetwerk. Het probleem kan handmatig worden opgelost. Mensen kunnen wel met elkaar bellen als beide gesprekspartners hun 4G uitzetten via de instellingen van hun telefoon.

Noodmeldingen via sociale media

Er wordt volop aan de storing gewerkt, zo laat de politie weten. “We komen zo snel mogelijk met meer informatie.” Wie nu 112 belt, krijgt niets te horen.

Verschillende agenten en politiekorpsen roepen op om noodmeldingen te doen via sociale media, zoals Instagram, Facebook en Twitter.

Als gevolg van de storing zijn bijvoorbeeld ook gemeenten en ziekenhuizen telefonisch niet bereikbaar.