Streekbelang De Belt / Schuinesloot | Extra opvangplekken in Schuinesloot
Menu

Extra opvangplekken in Schuinesloot

 Tineke Eilander-van den Hof

In Nederland is een tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente Hardenberg creëert opnieuw extra opvangplekken voor deze vluchtelingen. Dit keer in een voormalig schoolgebouw in Schuinesloot.

Er komen nog steeds veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Vooral nu het geweld in de oorlog met Rusland toeneemt. De Oekraïense vluchtelingen hoeven geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. Vluchtelingen uit Oekraïne mogen zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Ze kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zijn aparte opvanglocaties ingericht, die 1 tot 3 jaar gebruikt kunnen worden. Door de toenemende stroom aan vluchtelingen zijn er in heel Nederland momenteel geen opvangplekken genoeg. Er moeten meer opvanglocaties bij komen.

Veiligheidsregio IJsselland

De veiligheidsregio IJsselland bestaat uit ruim 500.000 inwoners verdeeld over 11 gemeentes. Dat zijn Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartwaterland en Zwolle. In de Veiligheidsregio IJsselland zijn op dit moment 2.300 opvangplekken. Dat moeten er 3.000 worden.

Derde opvanglocatie

In de gemeente Hardenberg zijn nu twee gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. In het voormalige ING-gebouw in Hardenberg en in de voormalige basisschool Het Talent in Dedemsvaart verblijven in totaal meer dan 100 Oekraïense vluchtelingen. Omdat er meer plekken moeten komen, opent de gemeente Hardenberg een derde opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Om deze locatie geschikt te maken ontvangt de gemeente geld van het Rijk.

Schuinesloot

Als derde opvanglocatie heeft de gemeente gekozen voor het voormalig schoolgebouw De Wegwijzer in Schuinesloot. Dit gebouw is eigendom van de gemeente. Het oude schoolgebouw aan de Schuineslootweg 85, is snel geschikt te maken voor het opvangen van ongeveer 70 mensen. Deze opvanglocatie is uitsluitend bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen en dus niet voor asielzoekers. De inwoners van Schuinesloot zijn woensdagmorgen per brief op de hoogte gesteld.